Wijnproeverij 17 november

Op vrijdag 17 november is onze Nederlands-Italiaanse vriend Boet Berendsen in Nederland om onze proeverij te ondersteunen. Boet is een gepassioneerde wijnliefhebber, chef-kok én sinds enkele jaren woonachtig in het Italiaanse Umbrië. Een prachtig wijngebied dat veel te bieden heeft aan de wijnmakers uit die streek. De heuvels van Umbrië zijn bijna het gehele jaar door fantastisch groen. Umbrië wordt daardoor ook gezien als het “groene hart” van Italië en heeft om en nabij 17.000 hectare wijngaarden. 

De ligging van Umbrië is eigenlijk verre van ideaal voor de wijnbouw. Het ligt erg ingesloten en niet aan het water. Transport is hierdoor een stuk minder makkelijk. Daardoor is het wijngebied van Umbrië nooit uitgegroeid tot zo’n beroemd gebied zoals haar grote broer Toscane. Toch heeft Umbrië zeker dezelfde kwaliteiten als de bekendere wijngebieden in Italië. 

Deze kwaliteiten laten we graag zien en vooral proeven op vrijdag 17 november. We bespreken én proeven een elftal wijnen van drie verschillende wijnhuizen met elk zijn eigen unieke signature. Boet zal onze wijnen ondersteunen met echte klassieke Italiaanse hapjes/gerechtjes. 

DE WIJNHUIZEN:

CASAIOLI 

Casaioli is gevestigd in Fontignano. Dit dorp is gevestigd op de helling van Trasimeno, een heuvel waar de natuur op haar best is. Sinds een jaar of twintig is Casaioli een zeer bekende naam geworden in de omgeving. Tussen de bossen, meren en beken vindt dagelijks de routine van dit familiebedrijf plaats. Op het landgoed bevindt zich het oude graafschap Castello di Frontignano, dat deel uitmaakt van de bezittingen van de Duomo di Mongiovino. De sporen van het kasteel en haar landschap gaan terug tot de 11e eeuw. 

QUERCIOLANA

Dit wijnhuis is gelegen in het midden van het prachtige en heuvelachtige groene Umbrië, vlakbij het Trasimeno meer en Panicale. Panicale wordt binnen Italië aangeduid als één van haar mooiste dorpen onder de officiële naam “Piu Borghi di Italia”. De wijnboerderij heeft 30 hectare grond, dat voornamelijk bestaat uit wijn- en olijfgaarden. Een overblijfsel van het oude verleden is het kerkje S. Maria della Querciolana, ingewijd door Paulus lll in 1543.

DE’RICCI

Het wijnhuis De’Ricci heeft altijd haar persoonlijke idee van wijn maken gevolgd, gebaseerd op innovatie, traditie en het streven naar uitmuntendheid. De’Ricci is wijn waar twee zielen elkaar ontmoeten. Geschiedenis en toekomst, traditie en innovatie, structuur en lichtheid, natuur en menselijke factor. De De’Ricci-familie begon in 1337 met de productie van wijn. Vandaag verfijnen zij hier de helft van haar totale productie om de geschiedenis van Montepulciano levend en helder te houden.

RESERVEREN:

Locatie:
Cinemajestic, Dreef 8, 7202 AG Zutphen

Wanneer:
17 november van 19:00 – 22:00

Kosten:
€ 30,- per persoon
( incl. 11 wijnen en Italiaanse hapjes/gerechtjes)

Reserveren:
e-mail: ivar@ivarwines.nl of
whatsapp: 06 – 53 93 65 99